Logo Mariken Afscheid & Uitvaart

Voor een liefdevol vaarwel

Voor een liefdevol vaarwel

  • Stacks Image 4306
  • Stacks Image 4303

Veelgestelde vragen over uitvaart, begrafenis en crematie

Op deze pagina staat een aantal veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden. Mocht je een vraag hebben die hier niet bij staat… bel me gerust. Ik neem de tijd om je vragen te beantwoorden.
Wat moet ik doen direct na overlijden?

Behalve in extreme gevallen is er echt geen enkele reden om overhaast te handelen. Neem alle tijd om bij je zojuist overleden dierbare te zijn. Dit is een bijzonder moment.
Dan moet als eerste een arts gewaarschuwd worden. Deze moet de oorzaak van het overlijden vaststellen en de overlijdenspapieren invullen die nodig zijn voor de aangifte van overlijden bij de burgerlijke stand.

Moet ik gelijk na overlijden Mariken Afscheid & Uitvaart bellen?
Nee, dat hoeft niet meteen. Je mag dat moment zelf bepalen maar je mag dag en nacht bellen en indien gewenst kom ik gelijk. Anders bepalen we samen op welk tijdstip ik langskom.
Wat is de termijn voor de uitvaart?
De wet stelt dat begraven of cremeren niet eerder mag plaatsvinden dan 36 uur na het overlijden en niet later dan op de zesde werkdag na de dag van het overlijden. Uitzonderingen op zowel de minimum- als de maximumtermijn zijn mogelijk.
Thuis opbaren of in een rouwcentrum?
Thuis opbaren wordt steeds vaker verkozen boven een rouwcentrum. Het maakt een heel persoonlijk afscheid mogelijk en is naar mijn idee zeker het overwegen waard. Je kunt op elk moment dat je wilt bij je overledenen dierbare zijn, waken, schrijven en koffie drinken. Eigenlijk is in bijna ieder huis wel een plekje te maken. Eventueel kan met kamerschermen, kandelaars en dierbare spulletjes van de overledene de ruimte geschikt gemaakt worden. Opbaring vindt plaats op een bed, een opbaarplank met wade of in een kist.
Mag ik mijn dierbare zelf de laatste verzorging geven?
Het zelf verzorgen van je overleden dierbare kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces.
Het is vaak fijn om hierbij een actieve rol te vervullen, bijvoorbeeld door met zorg iemands kleren uit te trekken of met liefde je dierbare te wassen. Mocht je dit niet willen dan kan alleen het aanwezig zijn al troost bieden.
Wat is thanatopraxie?
Dit is een vorm van conservering van het overleden lichaam, een lichte vorm van balseming. De overledene wordt hiermee ongeveer tien dagen geconserveerd. Tijdens de behandeling wordt een conserverend middel in de bloedbaan van de overledene gebracht en worden alle eigen lichaamsvloeistoffen afgevoerd. Balseming maakt opbaren zonder koeling mogelijk, zelfs bij hoge binnen- en buitentemperaturen. Hierdoor is het mogelijk om afscheid te nemen in een prettige, warme omgeving, zonder het geluid van een koeling. Het lichaam van de overledene voelt ook niet koud aan. Bij het opbaren op een koeling wordt altijd aangeraden om de overledene op de rug op te baren. Wordt het lichaam van je overleden dierbare gebalsemd, dan mag hij of zij in elke gewenste houding worden opgebaard. Vaak krijgen overledenen ook weer hun natuurlijke kleur terug door balseming. De behandeling kan thuis worden uitgevoerd.
Kan ik met een donorcodicil wel worden opgebaard als het zover is?
Zeker is dat mogelijk. Bij de donatie van organen kunnen de nabestaanden zowel voor als na de donatie afscheid nemen. Ook hoeft de begrafenis of crematie niet uitgesteld te worden vanwege de donatieprocedure. De overledene blijft soms een halve tot een hele dag in het ziekenhuis. Dit hangt af van de organen of weefsels die worden gedoneerd. Het uitnemen van organen en weefsels gebeurt met grote zorgvuldigheid en respect voor de overledene en de nabestaanden. Het lichaam van de donor kan dan daardoor gewoon worden opgebaard, thuis of in een rouwcentrum. Wel moeten de nabestaanden van een donor van vitale organen bedacht zijn op de zeer bleke kleur van de overledene. Die wordt veroorzaakt door bloedverlies bij de donatieoperatie.
Kies ik voor begraven of cremeren?
Het kan best moeilijk zijn om hierin een keuze te maken. Vooral als er geen religieuze redenen zijn om te kiezen voor begraven of cremeren. Praat er met familie en goede vrienden over. Dat helpt om je eigen mening te vormen. Sommige mensen vinden het belangrijk wat de nabestaanden willen. En sommige mensen hebben zelf een hele duidelijke voorkeur. Geef dit aan, zodat je nabestaanden weten wat jouw keuze is. Je kunt hiervoor ook het uitvaartwensen boekje downloaden. Vanuit het verleden kozen veel mensen voor begraven, omdat de nabestaanden een plek wilden hebben om naartoe te kunnen die verbonden is met de overledene. Tegenwoordig zijn ook bij cremeren allerlei mogelijkheden voor een herdenkingsplek.
Moet ik direct beslissen wat er met de as gebeurt?
Nee, dat hoef je niet meteen te beslissen. Volgens de wet moet de as minimaal een maand in het crematorium blijven. Hier wordt de as bewaard in een askoker in de algemene nis. Deze is niet toegankelijk voor publiek. Door de wettelijke termijn heb je voldoende tijd om een goede keuze te maken voor de definitieve bestemming van de as.
Wat zou ik met de as kunnen doen?
Je kunt de as bewaren of verstrooien. Kies je voor bewaren, dan kunnen de asresten in een sierurn in het columbarium van het crematorium worden bijgezet. Een columbarium is een muur met verschillende nissen waar urnen in staan. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. Maar je kunt de urn natuurlijk ook mee naar huis nemen. Er zijn tegenwoordig ook prachtige sieraden te koop waar je een klein beetje as in kunt doen.
Kies ik voor een kist of een opbaarplank met wade?
Steeds meer mensen willen anders begraven of gecremeerd worden dan in een kist. Sinds 1991 is een kist niet meer wettelijk verplicht. In een wade gewikkeld kan de overledene op een baar gelegd worden. Zo voelt de overledene dichterbij. Dit is een mooi alternatief voor de traditionele kist. Vanwege het milieu zijn alleen waden van natuurlijke grondstoffen, zoals katoen, toegestaan. Sommige opbaarplanken hebben een bijpassende deksel.
Mag ik voorwerpen meegeven in de kist of wade?
Foto's, trouwringen, andere sieraden of een bril en kleine verteerbare en brandbare zaken vormen nooit een probleem. Maar allerhande soorten plastic en kunststof en bijvoorbeeld mobiele telefoons of andere voorwerpen met batterijen en dergelijke die het grondwater kunnen verontreinigen, zijn niet toegestaan. Crematoria en begraafplaatsen hebben hun eigen milieuregels. In hun algemene voorwaarden en reglementen hebben ze vaak regels dat niet-verteerbare materialen niet toegestaan zijn.
Wat is het verschil tussen een algemeen graf en een particulier graf?
Een particulier graf wordt in de volksmond ook wel eigen graf, koopgraf of familiegraf genoemd. Algemene graven worden ook wel huurgraven genoemd. Een algemeen graf wordt meestal uitgegeven voor een termijn van tien jaar. Dit kan niet verlengd worden. Particuliere graven kunnen voor bepaalde of voor onbepaalde tijd worden uitgegeven. Dit wordt vastgelegd in een grafakte. De rechthebbende op het particuliere graf kan het grafrecht steeds verlengen, variërend van vijf tot twintig jaar.
Kan ik met een uitvaartverzekering toch voor Mariken Afscheid & Uitvaart kiezen?
Ja, ook als een overledene een uitvaartverzekering heeft, zijn de nabestaanden altijd vrij om voor Mariken Afscheid & Uitvaart te kiezen. In principe zijn er twee soorten uitvaartverzekeringen; een naturaverzekering of een kapitaalverzekering. Als de overledene een kapitaalverzekering heeft, dan keert de verzekeraar (maximaal) het in de polis overeengekomen bedrag uit waarmee (een gedeelte van) de uitvaart betaald kan worden. Is er sprake van een naturaverzekering, dan wil de verzekeraar de uitvaart doorgaans het liefst zelf verzorgen. Ook dan kun je wel voor Mariken Afscheid & Uitvaart kiezen, maar moet je er rekening mee houden dat de verzekeraar in dat geval waarschijnlijk een lager bedrag uitkeert dan de waarde van de uitvaart die staat beschreven in de polis. Doordat Mariken Afscheid & Uitvaart zonder extra winstmarges werkt, kunnen de uiteindelijke kosten meestal lager uitvallen. Kies je voor Mariken Afscheid & Uitvaart dan neem ik contact op met de verzekeraar en zorg ik ervoor dat de afhandeling en uitbetaling netjes worden geregeld.
Wat is duurder: begraven of cremeren?
Begraven is meestal duurder dan cremeren. Dat komt omdat er grafrechten moet worden betaald. Deze kosten zijn per gemeente verschillend. 
Wie betaalt de kosten van een uitvaart?
De kosten van de uitvaart zijn in eerste instantie voor rekening van de persoon die opdracht geeft voor de uitvaart.
Wat kost een gesprek over de mogelijkheden en de kosten van een uitvaart?
Een eerste gesprek is kosteloos en verplicht tot niets. Ook voor een kennismakingsgesprek maak ik graag tijd.
Ik heb een andere vraag…
Neem contact op met Mariken Afscheid & Uitvaart voor overige vragen. Ik beantwoord je vragen graag.

MARIKEN AFSCHEID & UITVAART - MARIKEN SNIJDOODT - DISTELBERGSESTRAAT 1, 6654 BK AFFERDEN (Gld) - KVK 30263860 - TEL 06 53554304
Algemene Voorwaarden